office@cvjeticaninlegal.com
T: +381 (11) 409.11.76   +381 (63) 872.32.70

Autorski tekstovi

BITCOIN-valuta budućnosti

Bitcoin je kriptovaluta koja je bez preterivanja postala svetski fenomen čija vrednost obara sve rekorde. Naime, ovog meseca Bitcoin je dostigao je vrednost od 7,600 $, da bi u međuvremenu cena ove kriptovalute blago pala na vrednost od 6,800 $, a zatim ponovo doživela rast dostižući vrednost od 8.362 $ na dan sastavljanja ovog teksta.

Bez obzira na oscilacije u vrednosti, neverovatno je činjenica da ova valuta na tržištu vredi više od jedne unce zlata (čak sedam puta više), a vrednost unce zlata na tržištu je 1,200 $.

Ovaj fenomen u svetu izaziva oprečne stavove u pogledu njegove sigurnosti. Dok ga jedni pozdravljaju kao revoluciju u finansijskoj sferi jer omogućava anonimnost finansijskih transakcija i obavljanje istih bez banke i bankarske provizije, drugi mu upućuju oštre kritike upravo zbog toga što u tim transakcijama nema banke u vidu kontrolnog organa i što povraćaj novca nije moguć ukoliko, na primer, prodavac ne isporuči kupcu robu.

Tako svetski ekonomista Nurijel Rubini, poznat po tome da je predvideo svetsku ekonomsku krizu, izražava skeptične stavove u pogledu Bitcoina. Naglašava da Bitcoin služi kriminalcima za obavljanje svojih poslova u tzv. „sivoj zoni“ i pozdravlja potez Kine, koja je trgovanje ovom kriptovalutom proglasila nezakonitom. Ta odluka osim manjih oscilacija nije uzdrmala snažan rast Bitcoina.

Postoje i brojne alternative Bitcoinu. Pretpostavlja se da postoji preko sto valuta ovog tipa, a jedna od najpopularnijih zamena Bitcoinu jeste Ethereum, čija vrednost trenutno iznosi 371$, što predstavlja rast od 3671% i u poslednje vreme Litecoin čija je vrednost 72$, što predstavlja povećanje od 1746%.

U Republici Srbiji se trguje Bitcoinom, ali za sada ne postoji zakonski okvir, te kod nas trgovina putem ove kriptovalute ne predstavlja finansijsku transakciju, u zakonskom smislu. Zakonom o platnom prometu utvrđeno da se poslovi platnog prometa obavljaju u dinarima, a Zakonom o deviznom poslovanju da se plaćanje, naplaćivanje i prenos između rezidenata i između rezidenata i nerezidenata se vrši u dinarima osim u slučajevima predviđenim tim zakonom. U Narodnoj banci Srbije kažu da „u ovom trenutu naše zakonodavtsvo ne uređuje pitanje virtuelnih valuta, a Narodna banka Srbije nema zakonska ovlašćenja da izdaje dozvole za trgovanje virtuelnim valutama, niti za postavljanje uređaja za kupovinu ili prodaju virtuelnih valuta,“ upozoravajući da se Bitcoinom trguje na sopstvenu odgovornost.

U Narodnoj banci Srbije istakli su i da u slučaju regulisanja ove pojave u nekom narednom periodu, kao bitan faktor neće se uzeti samo veličina tržišta, već će se voditi računa o bezednosti korisnika, ali i odgovornosti lica koji omogućavaju korišćenje kriptovalute.

Autor ovog teksta ipak smatra da ulaganje u kriptovalute predstavlja investiciju špekulativnog karaktera, te preporučuje da investiranje bude u manjem obimu i to u kraćem vremenskom okviru, odnosno ne dužem od srednjeg roka.